Rotutietoa lagotto romagnolosta

Rodun historiaa

Lagotto on ikivanha vedestä noutava koirarotu, joka on kotoisin Comaccion alangoilta ja Ravennan suoalueilta. Vuosisatojen kuluessa suuret suoalueet kuivatettiin ja muutettiin viljelysmaiksi. Vastaavasti lagotto on muuttunut vesikoirasta erinomaiseksi avoimella tasangolla ja Romagnan kukkuloilla kasvavien tryffeleiden etsijäksi.
Lisää...

Rotumääritelmä

Lagotto romagnolo kuuluu Suomessa roturyhmään 8 (Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat). Sen käyttötarkoitus on tryffelikoira.
Lisää...

Luonne

Lagottojen luonteissa esiintyy paljon yksilöllisiä eroja. Jotkut lagotot rakastavat kaikkia vastaantulijoita eivätkä hätkähdä mistään, toiset eivät anna vieraan edes koskea ja voivat olla jopa ääniarkoja tai foobikkoja. Me olemme jalostustyössä pyrkineet kiinnittämään luonteeseen erityisen paljon huomiota.

Harrastaminen

Koska lagotto on jalostettu tryffeleiden etsintään, sillä on kaikki edellytykset myös mainioksi sienestyskumppaniksi. Muita hauskoja harrastuksia ovat esimerkiksi agility, jäljestäminen, tottelevaisuuskoulutus tai pelastuskoiratoiminta.

Terveys

Lagotto romagnolo on yleisesti ottaen terve ja pitkäikäinen rotu. Se voi elää jopa yli 15-vuotiaaksi. Koska ensimmäiset Lagotto romagnolot rekisteröitiin Suomen Kennelliitossa kuitenkin vasta v. 1997 ja ensimmäinen pentue Suomessa syntyi 2 vuotta myöhemmin, käytännön kokemusta pitkästä eliniästä ei ole vielä kovin paljoa. Joitakin sairauksia lagotoilla on jo kuitenkin ilmennyt. Tarkempaa tietoa lagottojen terveysasioista löytyy Jalostuksen tavoiteohjelmasta.

Hoito

Lagottojen turkki, kynnet ja korvat vaativat säännöllistä hoitoa. Varsinkin turkin hoitotoimenpiteet vaativat omistajalta viitseliäisyyttä ja tunnollisuutta.

Powered by Smart Kotisivutyökalu